Deschis Non-Stop

Dicționar tehnic lăcătușerie pentru uși

Broască: Încuietoare încastrată

Broască

Încuietoare încastrată în ușă. Se găsește pe ușile din lemn, metal, sau termopan. Poate fi acționată direct din cheie sau prin cilindru.

yala

Yală

Încuietoare aplicată pe ușă. De obicei se găsește montată pe uși din metal sau lemn.

butuc, cilindru

Butuc

Butucul care acționează broaștele încastrate, și este acționat cu ajutorul cheilor. Acestea pot fi: eurocilindri, cilindrii circulari cu înfiletare și cilindrii ovali. Pe lângă aceste categorii, mai există și cilindrii circulari RIM, care sunt folosiți la Yale(încuietorile aplicate pe ușa).

Limba broastei

Limba

Partea broaștei care este acționată de mâner. Acest element este destul de important, deoarece el aliniază ușa cu rama ușii, astfel aliniind totodată bolții broaștei cu contra-placa montată pe rama ușii.

boltii-broastei

Bolții Broaștei

Sunt elementele componente ale broaștei sau yalei, care blochează sau deblochează ușa. Sunt acele elemente care ies din broasca și intră în rama ușii atunci când acționam cheia.

Contra-placa

Contra-placa

este elementul metalic montat pe rama ușii, care ajuta la ramforsarea zonei în care intra bolții broaștelor pentru blocarea ușii. Totodată aceasta ajută limba să alinieze corect ușa cu rama, pentru ca acționarea broaștei să se facă fară impedimente, iar bolții să intre perfect în locașul corespunzător.

pastila-antiefractie

Pastila antiefracție

Este capacul metalic montat pe partea exterioară a ușii, peste butuc, care are scopul de a proteja butucul împotrivă șocurilor mecanice sau a încercărilor de găurire a acestuia. Patillele antiefractie sunt de mai multe feluri și grade de protecție, însă lăsăm pentru alt articol enumerarea și descrierea acestora.

Spanioleta

Spanioleta

Sistem de închidere încastrat în ușa, de obicei întâlnit pe ușile din termopan, dar nu numai, compus dintr-o unitate centrală care acționează prin intermediul unor bare de control, blocatorii de tip cilindric/ciupercă sau cârlige. Aceste sisteme de închidere se găsesc în ultimul timp montate și pe ușile din lemn sau în cazuri rare chiar pe ușile metalice.

Cheia cu amprentă

Cheia cu amprentă

Este cheia plana, care se introduce în butuc, în poziție orizontală, fiind dispusă pe ambele părți cu depresiuni care au ca scop citirea pinilor butucului. Datorită acestui fapt chaia poate fi introdusă în butuc pe oricare dintre părți.

cheie clasica

Cheie clasică

este cheia cu care se introduce vertical în butuc, fiind dispusă cu zimți pe una dintre părți.

Cheia cu barbă simplă

Cheia cu barbă simplă

Este cheia formată dintr-o tijă lungă având în apropierea vârfului, pe una dintre parți, o bucată metalică dreptunghiulară, cu striații.

Cheia cu barbă dublă

Cheia cu barbă dublă

Este cheia formată dintr-o tijă lungă, având în apropierea vârfului, spre deosebire de cheia cu barbă simplă, câte o bucată metalică dreptunghilara cu striații, pe ambele părți.

suna un lacatus