Deschis Non-Stop

Cum aleg un butuc pentru ușa metalică?

butuc anti pick

Cilindrii sau butucii pentru uși metalice pot fi de mai multe feluri, în funcție de caracteristica la care ne referim. Dacă ne raportam la chei, aceștea pot fi, butuci cu cheie cu amprenta(unde lama este de formă dreptunghilara, cu mici amprente pentru citirea pinilor, iar cheia se introduce în butuc în plan orizontal) sau butuci cu cheie frezată(unde lama cheii este un clasică, una dintre laturi fiind zimțată, iar cheia se introduce în butuc în plan vertical). S-a întipărit în memoria colectivă, că butucii cu cheie cu amprentă ar avea o securitate mai mare decât cei clasici. Această afirmație nu este neapărat adevărată, nivelul de securitate al butucului fiind dat în principal de tehnologia folosită pentru pinii acestora. Un butuc de securitate crescută, cu pini ciupercă, care este acționat printr-o cheie clasică nu este cu nimic inferior unui butuc cu cheie cu amprenta, care folosește pentru pini aceasi tehnologie. Mitul superiorități acestor butuci s-a născut odată cu apariția butucilor cu cheie cu amprentă, și se datorează unui fapt banal. Motivul este că deschiderea prin efracție a acestor 2 tipuri de butuci se face cu unelte diferite, cea ce, la momentul intrării pe piață a fost un plus, deoarece infractorii nu erau familiarizați cu noii cilindri și probabil încă nu erau dotați cu scule corespunzătoare. Acel moment a trecut, mai mult , poți găsi pe internet tutoriale care te învață cum să deschizi butucii fară chei, indiferent de felul acestora.

butuci cheie-cheie și butuci cheie-buton

Tot în această categorie putem să introducem și butucii cheie-cheie și butucii cheie-buton. Asemnarea dintre cele două variante este că ambii butuci pot fi deschiși sau închiși cu cheia pe una dintre părți. Diferențele sunt mai numeroase. Pe lângă gradul de securitate mai scăzut al butucilor cu buton, aceștea se diferențiază de cei cu cheie prin faptul că pe partea interioară au un buton care funcționează pe post de cheie. Acești butuci au o securitate mai scăzută, deoarece designul lor are un punct vulnerabil. Acest punct vulnerabil este în partea mediană a butucului care nu mai are două parti mobile care funcționează doar separat, ci au una singură, care învârte ambele parti ale cilindrului, adică atât partea exterioară cât și cea interioară. Cu o unealtă specială, răufăcătorul nici nu mai are nevoie să pick-uiască yala, ci poate doar să învârtă partea mediana a butucului, deschizând și încuind butucul după bunul sau plac, ca și cum ar avea cheia acestuia. Butucii cheie-cheie, sunt mai siguri de cât cei amintiți mai sus, în primul rând datorită memoriei sau părții mediane mobile, care este format din două bucăți. Când pe una dintre parti cheia este introdusă în butuc, pe cealaltă parte nu se poate face același lucru. Pentru deblocarea butucului, fară cheie, este necesară picuirea acestuia, pentru a reuși să învârți cheia. Dacă yala este rotită de mai multe ori, atunci butucul trebuie pick-uit de mai multe ori, o dată pentru fiecare rotire, îngreunând întreagă operațiune.

butuci cu cam simplu, dublu, cog

Dacă ne referim la cam-ul butucului acesta poate fi de 3 feluri, cu cam simplu, dublu sau cu cam în formă de stea sau cog. Alegerea cilindrului potrivit se face în funcție de sistemul de acționare a broaștei în care este montat butucul.

Pinii clilindrului

Daca ne referim la pini, atunci tipurile de butuci pot fi nenumărate, cum ar fi: în funcție de numărul pinilor, de forma lor și de tehnologia de acționare, care poate fi magnetică sau doar mecanică. Totodată, distribuția pinilor poate fi luată în considerare. În funcție de nivelul de securitate al butucului acește pot fi distribuiți pe una dintre parti sau pe mai multe, având aceasi formă sau diferite forme.

Sfaturi pentru alegerea unui butuc sigur

Un aspect important care trebuie luat în considerare atunci când alegem un butuc pentru ușa metalică, este dimensiunea acestuia. Fiecare dintre pârți trebuie măsurată separat. Măsurătoarea butucului se face pe ficare parte de la mijlocul camului până la marginea cilindrului.

Primul factor este și unul eviden, prețul. Un butuc ieftin oferă o siguranță aparentă. În limbajul lăcătușilor, “aceștea sunt folosiți că să nu deschidă vântul ușa”. Acești cilindrii sunt fabricați din materiale îndoielnice, de calitate inferioară, cu un design lipsit de elemente de securitate și pe deasupra, cheile lor sunt foarte fragile iar fiabilitatea lor, lasă de dorit. Pentru a vă sti familia, afacearea și bunurile în siguranță, întotdeauna optați pentru butuci de securitate sporită, cu elemente de securitate, cum sunt: sistemul de fante anti-pick-uire, anti-snap, anti-bumping și rezistență crescută la găurire.

Sună acum la 0757294343
suna un lacatus